Вучић: „У појединим деловима на Космету имамо становништво и ништа више“

Председник Србије Александар Вучић је рекао да су основни циљеви да се на КиМ очувају мир и стабилност, да се заштите државни интереси и да се осигурају права, безбедност и сигурност наших људи на КиМ.

Ако буде споразума, имаћемо више него данас, поручио је председник и најавио да ће 9. септембра, ако све буде у реду, бити са Србима на Косову и Метохији.

Он је запитао може ли ико данас да каже да је све наше када је реч о КиМ, а знамо да не говоримо истину.

Навео је да дефиниција државе састоји три елемента, територију, становништво и војску и полицију. Од та три елемента, рекао је, само у појединим деловима на Космету имамо становништво и ништа више.

А имамо границу коју су неки 2011 поставили на Јарињу и Брњаку, између Срба и Срба, тј. Косова и Србије.

На питање какав му је став после изјаве канцеларке Ангеле Меркел да нема промене граница он је рекао да су нас и Немачка и САД „разграничили“ оног часа када су 2008. године принали независност Косова.

“Зато кад кажу да су против разграничења то значи да су против промене граница које су успоставили на нашу штету” рекао је Вучић и додао да га многи нападају, поготову у Србији, управо зато јер не прихвата такве границе.

Он је истакао да нам Меркел није противник и да не треба да заборавимо шта је учинила за Србију у време мигрантске кризе, те колико су и немачке инвестиције дорпинеле томе да имамо раст од 4,4 одсто.

Он се осврнуо на чињеницу да је многима засметало писмо градоначелника 10 српских општина са КиМ. Подсетио је да су због другачијег мишљења тражили његово хапшење, а да се Милораду Додику забрани улазак у Србију, али им смета писмо градоначелника.

Ја сву енергију улажем да добијемо за сваког Србина на Ким нешто, рекао је Вучић и зато, како је приметио, и Тачи каже да му је тешко да разговара са њим.

На питање о идејама да се очува север у саставу Србије, он је рекао да је то тероторија значајна и по величини и по стратешком положају, да су ту Газивоиде, Балаћ, и Трепча, а да су од свега важнији животи људи.

Али то не значи, да је север Косова важњи од косовског Помораља, рекао је Вучић и истакао: За сваког нашег човека на Ким ћемо да се боримо.”

“Борим се да нешто добијемо, за разлику од оних који су све изгубили”, рекао је Вучић.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:744355-Председник-о-КиМ-Америка-и-Немачка-нас-већ-разграничили-9-септембра-план-за-покрајину