Вучићев говор у Косовској Митровици: Ако је могао Стефан Немања пред Манојла Комнина, могу и ја пред Тачија; Србија је изгубила рат, а за то се плаћа највиша цена; Зашто за 50 година не би имали пријатељске односе са Албанцима?

Председник Србије Александар Вучић наставља посету Косову и Метохији, а најважнији догађај биће његово обраћање на Тргу Шумадија у Косовској Митровици. Према плану посете Вучић би требало да посети и село Бање, али је неколико стотина Албанаца блокирало пут.

12.35 – Вучић: Нисмо близу решења

– Имамо ли некакав нацрт решења у Бриселу? Немамо, нисмо ни близу њега. Али, по први пут, цини ми се да добро знамо да морамо и да разговарамо и бар да покушамо наше односе да уредимо. И ја знам да постоји хиљаде њих који само чекају да казу, аха, отишао је доле, а то доле је за њих Косово, а ништа ново није рекао. Као да је рећи нешто ново о Косову уопште могуће. Као да све приче одавно нису испричане. Али, ново је и то што нећу овде да псујем Албанце, нећу чак ни оне који су тукући Србе стварали им државу, већ желим да видим како делима можемо да створимо боље сутра за Србе на КиМ – рекао је Вучић.

12.31 – „Борили смо се часно 1999 и изгубили“

– Борила се Србија 99. против НАТО часно и храбро. И изгубила, као и 610 година раније. Остали смо без значајних територија, Срби су напустили многа од својих огњишта не желећи да живе под албанском влашћу. Кад изгубите рат, за то се плаћа цена. Висока, највиша. А, ми, ми Срби И данас се правимо као да се ништа није догодило. Правимо се да нисмо сами, сопственим глупостима И под притиском западног света, учествовали у доказивању сопствене кривице и за сукоб на КиМ. Јесмо ли ми или неко други испоручили бивсег председника Србије, измедју осталог, И због наше,тобож злочиначке политике на КиМ, јесмо ли ми испоручили И наше војне И полицијске генерале Хашком трибунал, И Ојданићаи Владимира Лазаревића и Небојшу Павковића и Сретена Лукића. Јесмо ли или нисмо? Најгоре од свега је то што сви они који су то чинили И данас би да нам држе патриотске придике и лекције – рекао је и додао:

– Правимо се да се ништа није десило ни када је 2008, додуше, захваљујући и нашој неспособности, проглашена независност Косова коју је признало око стотину земаља. Догодило се И 2009.да смо себе избацили из јединог формата у којем смо имали шансу, из Уједињених нација И то само зато што су неки мислили да ће себи, на такав начин, обезбедити останак И опстанак на власти. Мислите ли Срби да се не плаћа цена И да данас можемо да кажемо пуј пике не важи, за срамни захтев који смо упутили Медјународном суду правде о оцену легалности проглашења косовске независности? Добили смо најгори могући одговор за Србију И за вас овде на Ки М, јер смо имали најбахатије и најнеодговорније министер и власт у савременој историји. За то се плаћа висока цена. Мислите ли да граница коју смо сами поставили са царинским пунктовима недалеко одавде на Јарињу и Брњаку може лако да се склони? Нема лаког склањања прелаза. Нигде и никада. У таквим условима, можемо ли да добијемо решење које за нас нијер понижавајуће и шта и који су то наши циљеви и смернице у деловању наредних месеци и година.12.16 „Дошао сам да кажем истину очи у очи“

– Дошао сам на Косово И у претходна два дана слушао сам наше људе. Истину о њиховом тешком животу, неизвесности која их убија И веру да ће им њихова, наша Србија помоћи. Обавеза је моја да казем да цемо, драги пријатељу, И у добру И у злу, увек бити уз вас. Али, Дошао сам И да вам кажем истину о на[ој теској позицији. И то на једини начин на који се истина саопштава. Очи у очи – рекао је Вучић

12.13 Вучић: Хвала вам што чувате и браните српско постојање на Косову и Метохији

– Хвала вам што сте, упркос бројним кампањама против, у оволиком броју дошли овде у Косовску Митровицу. Али, много више од тога, хвала вам што чувате и браните српско постојање на Косову и Метохији, хвала вам што не одустајете, хвала вам што гледате у будућност. Нашу, српску и Србије. Али и неопходност нашег заједничког живота са Албанцима, јер без тога не би било ни тог нашег сутра. Много пута сам долазио на Косово и Метохију. Готово увек, бирао сам тренутке када вама, који овде живите, није било лако, или, било вам је много теже од нас у Београду, Крагујевцу, Нишу. И не знам да ли је било теже 98, 99, 2000, 2004, 2008 или данас, али сам увек својом дужношћу сматрао да, онолико мало, колико могу, покажем да сам са вама и да разумем кроз какву муку и чемер, свакога дана пролазите. Данас, као председник Србије имам већу одговорност него раније – рекао је Вучић у Косовској Митровици.

12.29 – Вучић: Кад вам причају да хоћу да мењам границе – лажу

– Зато, када вам причају како ја хоћу да мењам границе, лажу, јер границе данас, где су? Ми мислимо једно, Албанци, многобројнији и јачи на Косову, мисле другачије? Један део света мисли једно, други мисли друго. У ствари, Ја хоћу да мењам ваша права. Да освојим, за вас, сва она права која вам припадају, и која су део онога што се зове цивилизован свет. И хоћу ваше право на живот. И ваше право на рад. И ваше право на слободу. На сигурност. Кретање, учење, лечење – рекао је Вучић.

12.26 – „Нећу да хушкам, нећемо дозволити оружје и муницију против вас“

Вучић је рекао да је реланост да је Срба све мање, да се не рађамо довољно.

– Нећу да вас хушкам, нећу вам обећавати оружје и муницију, иако је јасно да никоме нећемо дозволити да оружје и муницију користи против вас. Зато што вас хоћемо живе. Хоћемо српску децу, школе за њих, уџбенике, обданишта. Хоћу да имате довољно посла да пожелите ту децу. Хоћу породилишта, игралишта, путеве, фабрике, хоћу, на крају, да имате зашто овде да останете. Не на небу, него овде. А небо, па хајде да се довољно развијемо, напредујемо, па тамо, горе, да шаљемо сателите, а не људе, не вас – нагласио је он.

12.23 „Не волим Тачија, не воли ни ин мене“

Он је рекао да је управо тај који је на власти у Приштини Хашим Тачи и да је он Албанац.

– И не воли ме, не волим ни ја њега, али ако је Стефан Немања, оснивач државе српске, могао пред Манојла Комнина са омчом око врата, голорук, због Србије, па могу ваљда и ја, без омче, због исте те Србије и пред Тачија, и пред сваког другог на овом свету. И пред Могерини и Меркел и Макрона и Путина. И као што видите и смем и могу. Могу, ваљда, за ову земљу, свима бар да кажем да нас неће понижавати и да је компромис када сви добију, макар по мало И ниико не добије све. И могу, и радим то, и хоћу, и хиладу пута ако треба, по било коју цену, па и по цену свеопште мржње, ка мени, и све да ме назову, било издајником,било великосрпским совинистом, и да ме сутра и стрељају, зато што, за разлику од њих, знам разлику између салонског и правог патриотизма. И да је прави само онај у којем си спреман да жртвујеш све, па и сопствену садашњост, зарад будућности своје земље и њене деце – рекао је Вучић

12.22 Вучић: Ту близу у Приштини, нису Срби на власти

– Није та истина увек ни згодна ни слатка за уши. Ваљда због тога и толико дуго нисмо хтели да је чујемо. Они који би је само поменули, плаћали су озбиљну цену за то. Проглашен је, од многих, за издајника и покојни Александар Тијанић, када нас је подсетио, још 2003. године, да причамо како живимо за Косово, али да на Косову нико, при том неће да живи. И подсетио је да се, током десетогодишње Милошевићеве владавине, само нешто више од хиљаду породица вратило на Косово. А стотине хиљада је отишло. То је истина. Као што је истина да они, који данас вичу како би Албанце протерали преко Проклетија, који, по кафићима београдским трубе у нови бој, али без њихове деце, пошто су их одавно послали довољно далеко, који прете анатемом на сваку помисао договора, е па ти, неће овде да вам дођу. Приметићете, ћуте гласно и када треба да говоре о данашњим границама Србије, баш зато што раде у интересу неких других земаља, а не своје. Зивеце богато, заваљени у своје удобне фотеље, пљуцкаће по свима који би нешто озбиљно да кажу И ураде, али своју будућност за Косово неће да везу. Ви, драги пријатељи, јесте и ви хоћете. Неће да стану пред вас, неће да вас погледају у очи, и неће да вам признају да, ту, близу, у Приштини, нису Срби на власти.

12.19 „Почећу од велике илузије“

– И не знам колико ћете да ме слушате, не знам колико ће Србија да ме слуша, али да ћутим нити могу, нити смем, а још мање смем да лажем, да избегавам одговорност, и да се правим невешт, необавештен или луд, као што смо то безброј пута чинили у прошлости. Народ ми је прузио поверење,а мандат ми је да урадим тачно оно што је прописао још владика Николај Велимировић. Ако треба да браним себе, има да ћутим. Ако треба да браним истину, има да говорим. Зато ћу и почети од оног најтежег дела. Од свега у шта смо веровали, свега о чему смо сањали, од велике илузије коју смо имали и о себи и о другима, илузије да смо надмоћни, многобројни и готово вечни. Да су други слабији, глупљи И неспособнији од нас.

12.16 „Дошао сам да кажем истину очи у очи“

– Дошао сам на Косово И у претходна два дана слушао сам наше људе. Истину о њиховом тешком животу, неизвесности која их убија И веру да ће им њихова, наша Србија помоћи. Обавеза је моја да казем да цемо, драги пријатељу, И у добру И у злу, увек бити уз вас. Али, Дошао сам И да вам кажем истину о на[ој теској позицији. И то на једини начин на који се истина саопштава. Очи у очи – рекао је Вучић

12.13 Вучић: Хвала вам што чувате и браните српско постојање на Косову и Метохији

– Хвала вам што сте, упркос бројним кампањама против, у оволиком броју дошли овде у Косовску Митровицу. Али, много више од тога, хвала вам што чувате и браните српско постојање на Косову и Метохији, хвала вам што не одустајете, хвала вам што гледате у будућност. Нашу, српску и Србије. Али и неопходност нашег заједничког живота са Албанцима, јер без тога не би било ни тог нашег сутра. Много пута сам долазио на Косово и Метохију. Готово увек, бирао сам тренутке када вама, који овде живите, није било лако, или, било вам је много теже од нас у Београду, Крагујевцу, Нишу. И не знам да ли је било теже 98, 99, 2000, 2004, 2008 или данас, али сам увек својом дужношћу сматрао да, онолико мало, колико могу, покажем да сам са вама и да разумем кроз какву муку и чемер, свакога дана пролазите. Данас, као председник Србије имам већу одговорност него раније – рекао је Вучић у Косовској Митровици.

11.41 – Почео програм на Тргу у Митровици

На централном тргу у Косовској Митровици почео је програм, током којег ће се председник Србије Александар Вучић обратити грађанима.

11.35 На централном тргу у северном делу Косовске Митровице почело окупљање и чекање обраћење председника Вучића.

11.06 – Након што је спречен да посети село Бање, председник Србије је у Косовској Митровици положио цвеће на место где је убијен лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић. Уз Вучића је била Милена Ивановић, супруга убијеног Оливера.

На путу ка селу Бање дочекале су га барикаде и блокирани путеви, иза чега, према незваничним информацијама стоје бивши припадници ОВК. Након информација да је немогуће контролисати хаос на путевима, који су малтене у том делу потпуно блокирани, косовска влада донела је одлуку да откаже посету Вучића Бањама, али је он упракос забрани кренуо тамо. Ипак, пут му је „пресечен“.

– Ковска влада је због оваквих дешавања забранила Вучићу одлазак у сели Бање, али је он ипак покушао да оде тамо.

– Српска делегација се након расправе са косовском полицијом вратила у северну Косовску Митровицу

Александар Вулин: На путу где Вучић треба да прође се пуца на пет места, иза тога стоји Кадри Весељи, наш председник неће остати сам и незаштићен

Министар одбране Александар Вулин казао је да се у овом тренутку у околини Дренице, куда председник Србије треба да прође до села Бање на пет места пуца.

Вулин је додао да то чине наоружани ветерани терористичке ОВК и да за то одговорност сноси Кадри Весељи.

„Наш председник неће бити сам и неће бити незаштићен. Тренутно су на пет места блокаде, наоружани људи, који пуцају, очекујемо и реакцију Кфора, иза свега овога стоји Кадри Весељи и он сноси одговорност за све што ће се десити“, казао је Вулин.

Он је за ТВ Пинк навео да би Кфор ту ситуацију морао да разреши, те да имају и обавезу и одговорност да реагују.

„Вучић Иде у најопаснији део Косова, иде у Дреницу и тамо га на пет места чекају наоружани људи“, истакао је Вулин и додао да политички представници Албанаца не разумеју поруке мира председника Вучића које је упутио и јуче на КиМ, те да морају да покажу да су некаква сила.

„То је све што имају. Сила. Сада се пуца, пред очима целог света, наоруижани људи на КиМ сада пуцају“, казао је Вулин.

Вулин је додао да је Кфор већ морао да реагује, те да се на фотографијама виде пароле са претњама председнику Вучићу да не може проћи и све оно што се припрема председнику.

„Надам се да ћете показати фотографије блокираног пута, балвана и свега онога што се дешава и што чека нашег председника. На пет места се на КиМ дешавају блокаде, пуца се и то се шири“, казао је Вулин.

Према његовим речима, није искључено да ће се у току дана окупити и у јужној Митровици, баш као што се сада окупљају по неким местима на КиМ, на трговима.

„Позвано је албанско становништво да се прикључи протестима такозваних ветерана и наставак протеста је заказан за 9 часова, очекује се њихов долазак и наравно међународна заједница, Кфор нико не одговара одакле аутоматско оружје“, казао је Вулин.

То што се у овом тренутку пуца и нико није дао одговор како је то могуће и како је могуће да нису разоружани, само показује да су организатори са врха власти, да је то Кадри Весељи, а да су непосредни извршиоци председници општина Србица, Глоговац, казао је министар.

„У овом тренутку имамо ситуацију у којој не знате ко влада и имате непосредне претње председнику Вучићу“, истакао је министар.

Навео је и да је то све рађено плански и унапред и из страха да ће посета Вучића бити успешна као што јесте.

„Вучић је око себе ујединио све Србе, деценијама уназад никада није било већег јединства између државног руководства Србије и народа који живи на простору КиМ. Вучић је то успео и то без иједног сукоба, без ризика и за једног јединог Србина на КиМ, без ичега што би повредило било кога на КиМ“, казао је Вулин.

Небојша Стефановић: Наши обавештајци су пријавили да су чули рафале на путу ка селу Бањани који су блокирали ветерани ОВК

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је посета председника Србије Александра Вучића Косову и Метохији у безбедносном смислу сложена, а да се због Албанаца који су блокирали пут за село Бање ситуација мора пратити из минута у минут.

Стефановић је потврдио да су пут блокирали ветерани ОВК камионима и другим возилима.

„Они су путем локалних медија, гласила, интернета позвали и становништво и бивше борце ОВК да се окупе на том путу и да са неколико камиона, путничким возилима, неким гомилама материјала које су ту истоварили фактички блоирају пут и спрече председника да дође у насеље Бање“, рекао је Стефановић за РТС.

Он је додао да се ситуација на Косову усложњава и да су обавештајцима пријављени рафали, што је „сигнал и порука Србима да ту нису добродошли“.

„Ту је сад на испиту и Кфор и КПС који су дужни да обезбеде нормалну посету. Они се налазе у непосредној пратњи председника зато што то јесте њихов посао. Видећемо колико ће бити професионални што се тиче ове ситуације и колико приштинске власти стоје директно иза овакве организације догађаја“, рекао је Стефановић.

Ветерани ОВК блокирали су јутрос пут код места Трнава који води ка селу Бање у близини Дренице, како би спречили председника Србије Александра Вучића да посети то мултиетничко место. На путу су грађевинске машине и окупљени Албанци који су одлучни да спрече Вучића да оде у Бање, где има око 300 српских кућа. Према информацијама са терена чују се и повремени рафали.

8.55 – Вучић: пробаћемо околним путем, али тешко да ћемо стићи

Еклаве у Србичкој општини вероватно нећемо моћи да посетимо. Покушаћемо околним путем, али тешко да ћемо стићи. Не препоручујем српским медијима да крећу, останите овде. Ми ћемо да пробамо, па ако успемо, ако не вратићемо се- рекао је Александар Вучић, а потом додао:

– Оно нажалост говори о томе да наша испружена рука неретко остане у ваздуху, али то неће променити политику Србије.

– То што Албанци говоре да мрзе Србију много више говори о њима. Плашим се да после мене неће доћи више нико ко ће желети мир – рекао је он.

8.50 – Вучић: Пуцао је извесни Рахим Геци из места Лауше, не знам ко је организатор, сви путеви блокирани

– Извесни Рахим Геци је у селу Лауша пуцао из свог наоружања, ваљда да покаже да је много јак. Сад су организоване блокаде свуда. Ми знамо ко су и лица која учествују и ко су организатори. То само показује немоћ и да нису у стању да чују поруке мира и да чују да лаптоповима и књигама решавамо проблеме, а не оружјем – рекао је Вучић.

Потом је додао да је добио поруку да је КФОР и Косовска полиција одобрила одлазак у село Бање од првог тренутка.

– Покушаћемо околним путем, видећемо да ли ћемо стићи – рекао је он.

– Блокаде се шире, КФОР и КПС отказују, не могу да осигурају безбедност

Како незванично сазнајемо блокада је на пет локација тракторима и балванима. Протест су организовали председници општина Србица, Глоговац и других општина Дренице.

Сви путеви ка Бањама су блокирани. КФОР и КПС отказују, тврде да не могу да осигурају безбедност. Присутан је све већи број наоружаних људи. Како незванично сазнајемо, све су организовали лидери ОВК из Глоговаца и Србице.

Како сазнајемо тренутно не може да се гарантује безбедност на путевима.

08.48 – Поводом информација о блокади ветерана ОВК на путу којим данас треба да прође ка селу Бање, јужно од Ибра, Вучић је рекао да ствари треба да се решавају речима и памећу, а не оруђем и оружјем.

08.33 – Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је посета Александра Вучића Косову и Метохији у безбедносном смислу сложена, а да се због Албанаца који су блокирали пут за село Бање ситуација мора пратити из минута у минут. Он је додао да се ситуација на Косову усложњава и да су обавештајцима пријављени рафали, што је „сигнал и порука Србима да ту нису добродошли“.

„Ту је сад на испиту и Кфор и КПС који су дужни да обезбеде нормалну посету. Они се налазе у непосредној пратњи председника зато што то јесте њихов посао. Видећемо колико ће бити професионални што се тиче ове ситуације и колико приштинске власти стоје директно иза овакве организације догађаја“, рекао је Стефановић.

08.26 – Ветерани ОВК блокирали су пут код места Трнава, који води ка селу Бање у близини Дренице, како би спречили председника Србије Александра Вучића да посети то мултиетничко место.

На путу су грађевинске машине и окупљени Албанци који су одлучни да спрече Вучића да оде у Бање, где има око 300 српских кућа. Према информацијама са терена чују се и повремени рафали.

08.05 – Други дан боравка на Космету Александар Вучић започео је обиласком Клиничког центра у Косовској Митровици.

08.00 – Обраћање Вучића у Косовској Митровици планирано је тачно у подне, а Вучић је раније истакао да ће то бити један од најважнијих говора у његовом животу. Нагласио је да ће водити рачуна о свакој изговореној речи, јер ће се, како је рекао, по „свакој речи мерити будућност наше земље за пет и 100 година“.

Пре него што се обрати грађанима, Вучић ће обићи Клинички центар у Косовској Митровици и „Сунчану долину“ у Звечану. У насељу Бање посетиће домаћинство, као и предшколску установу где ће разговарати са мештанима.

Вучић је посету Косову почео у суботу, када је прво обишао Центар за екологију и развој спорта, а потом је језеро Газиводе, Лепосавић где је присуствовао Бизнис форуму и Звечан где је разговарао са представницима Српске листе.

Вучић је јуче изјавио да је дошао на Косово и Метохију у циљу очувања мира, стабилности и покушаја да за „будућа времена правимо боље односе Срба и Албанаца“.

Обећао је помоћ грађанима, отварање фабрика и путева, као и субвенције привредницима из централне Србије за улагања на Косову и Метохији.

Представницима српских политичара на Косову је казао да је готово уверен да је немогуће постићи договор Београда и Приштине, али да се борба за интерес земље и народа наставља, због чега им је поручио држе заједно као што су то, како је рекао, чинили Албанци ’70-тих и ’80-тих година прошлог века.

(Агенције)

 

http://www.nspm.rs/hronika/vucic-nastavlja-posetu-kosovu-veterani-ovk-blokirali-put-ka-selu-banje.html