За Приштину ЗСО представља – лудост

УМЕСТО да, како је договорено, Приштина и Београд у Бриселу почну расправу о Нацрту статута Заједнице српских општина, шеф приштинске делегације у техничком дијалогу, Авни Арифи, јуче је, путем медија, поручио да су захтеви Управљачког тима за израду Статута – „луди“.

По њему, неприхватљиви су захтеви да у тај документ буду укључена овлашћења ЗСО у области имовине, приватизације и привреде, као и захтев да образовање буде део образовног система Србије. Уз то, поручио је да се ЗСО неће формирати док се не заврши дијалог о нормализацији односа, нити пре епилога идеје „председника Косова Хашима Тачија о корекцији граница“.

Ова изјава, за директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, само је потврда да Приштина нема, нити је икада имала намеру да формира ЗСО, иако су пре само четири месеца тврдили да ће, овога пута, сигурно испунити своје обавезе.

ЕК: МИ САМО ПОСРЕДУЈЕМО НА двема странама је да поставе агенду, а наша улога је да посредујемо у дијалогу – одговорио је јуче портпарол Европске комисије Карлос Мартин, на питање да ли промена граница може бити тема рунде дијалога Београда и Приштине у септембру. – Трајно решење значи могуће, одрживо и реалистично, у складу с међународним правом – рекао је Мартин.

– Арифи јесте недавно укључен у тај процес, али је до сада имао више него довољно времена да проучи раније постигнуте договоре, јер нема тако много страница материјала. Уколико је прочитао, а није разумео Први бриселски споразум и остале договоре усаглашене у Бриселу, овим путем му нудим правну помоћ како би му ти материјали били појашњени – навео је Ђурић.

Према наводима медија у Приштини, Влади Косова предати су записници Управљачког тима (који чине четворо представника Срба) у којима стоје захтеви који је Арифи назвао „лудим“, али и захтев за промену Устава Косова како би се обезбедило да ЗСО има извршна овлашћења. Наводи се и да се у свим записницима Косово назива КиМ, што је у складу са Уставом Србије, а супротно Уставу Косова.

Београд и Приштина су у Бриселу раније договорили да ЗСО има пуни надзор ради развоја локалне привреде, у области образовања, примарне и секундарне здравствене и социјалне заштите, координисања урбаног и руралног планирања, усвајања мера ради побољшања локалних услова живота повратника на Косову…

ПРОБИЈЕНИ РОКОВИ

* април 2013. – потписан Први бриселски споразум који предвиђа формирање ЗСО

* август 2015. – до 25. децембра 2015. да се заврши Статут ЗСО

* април 2018. – дат рок да се за четири месеца изради Нацрт статута

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:744271-За-Приштину-ЗСО-представља-лудост