Загреб озваничио пљачку

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

ХРВАТСКИ сабор усвојио је у петак Закон о управљању јавном имовином Републике Хрватске, којим дозвољава одузимање некретнина фирмама из Србије и БиХ, тако што омогућава дугорочан закуп трећим лицима. Закон ће до краја недеље ступити на снагу, када буде објављен у загребачком „Службеном гласнику“.

Према овом пропису, имовина компанија из бивших југословенских република са којима Загреб није потписао билатералне споразуме, а која је и даље у друштвеном власништву, моћи ће да буде дата на управљање другима на период од 30 година. Пошто између Хрватске и Србије, као и између Загреба и Сарајева, нема потписаног споразума, и то због дугогодишњег избегавања Хрватске да то учини, очигледно је да ће се фирме из ове две државе наћи на удару. Хрватска је, наиме, споразуме потписала само са Словенијом и Македонијом, и то још пре потписивања Споразума о сукцесији, па су само њихове некретнине данас заштићене.

На удару новог закона наћи ће се одмаралишта, пословни простори и станови најмање 180 предузећа из Србије, вредни на десетине милиона евра. Међу њима су НИС, „Генекс“, „Цептер интернационал“, „Тигар“, новосадски хотел „Путник“, „Вино Жупа“, „Инекс“, ЕИ Ниш, панчевачка „Утва“, „Таркет“ из Бачке Паланке, „Симпо“ из Врања, „Металац“ из Горњег Милановца, ПИК „Бечеј“, „Пионир“ и „Кекец“ из Суботице, „Први мај“ из Пирота, Беобанка у стечају, Робне куће „Београд“, „Карнекс“, „Сартид“, „Винарија Чока“, „Неопланта“, „Ливница Кикинда“, зрењанински „Шинвоз“, Инвестбанка, Новосадска односно Ерсте банка, беочински „Лафарж“, „Витал“ из Врбаса, „Клуз“, „Политика“ и многи други.

Башке воде

И БиХ ће остати без Дечије болнице у Цавтату, виле „Аурора“ у Трстеном, хотела „Вис“ и других некретнина у Дубровнику, 18 објеката у општини Градац, „Хепа“ у Макарској, „Енергопетролових“ пумпи, „Шипада“ у Шибенику, Нафтног терминала у Плочама, итд.

Кивни због новог хрватског прописа, 28 правних лица из Србије и БиХ формирало је заједничко удружење „Одузета имовина“. Како објашњава председник удружења, адвокат Зоран Ристић, циљ је да заједничким снагама, користећи правне и политичке инструменте, остваре права на повраћај сопствене имовине. Удружење је већ послало писмо свим релевантним институцијама ЕУ, УН и невладиним организацијама које штите људска права, међу којима је и Хјуман рајтс воч. У писму их упознају са оним што се тренутно дешава у Хрватској.

– Појединачна борба оштећених фирми са органима Хрватске трајала је пуних 18 година. Удружење је основано да би надлежни органи и политичке институције принудили Хрватску да поштује елементарне норме владавине права – каже Ристић, и изражава дубоку забринутост због начина на који је Сабор усвојио поменути закон, а посебно с обзиром на то да је велики део некретнина већ отуђен.

Усвајањем овог закона практично ће бити онемогућен повраћај имовине коју су српске и босанске фирме купиле или градиле сопственим средствима. Чак и ако за три деценије закупац изађе из спорних објеката и они буду враћени старим власницима, готово је сигурно да ће заузврат тражити повраћај уложеног новца током тих 30 година.

За разлику од Хрватске, Србија доследно поштује анекс Г Споразума о сукцесији, што најбоље показују одлуке судова који су нпр. вратили имовину загребачком „Електропромету“.

ОТЕЛИ И ОД СВОЈИХ

ЗАНИМЉИВО је да је Хрватска одузела имовину и од сопствених грађана и фирми које су је директно купиле од српских предузећа. Неке од њих се, како сазнају „Новости“, спремају да конкуришу за закуп и у наредних 30 година плаћају коришћење сопствених некретнина!

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/друштво.395.html:729010-Загреб-озваничио-пљачку